


Welkom bij de Appelfabriek!
Onze geschiedenis
In 1923 koopt Georges Frisque een oud fabrieksgebouw aan de Dijle in Sint-Joris-Weert. Hij plukt hoogstam appelen van lokale boerderijen en bewaart ze in een ruimte die gekoeld wordt met energie van een molen op de Dijle. De mensen komen appelen kopen in de 'Appelfabriek'.
In de jaren 60 koopt zijn zoon Hervé gronden aan om eigen laagstam boomgaarden
aan te planten. De fruitteelt is veranderd. Het is een intensieve teelt geworden
dank zij het gebruik van nieuwe producten (meststoffen, insecticiden, pesticiden...)
en nieuwe productievere appelsoorten zoals Golden, Jonagold, Elstar, Boskoop....
Laagstam boomgaarden zijn toegankelijker voor behandelingen met machines
en vergemakkelijken het plukken.
In 1990 neemt Michel het bedrijf over. Hij wilt de klassieke behandelingen verminderen en schakelt over naar geïntegreerde teelt. Nadien wordt het bedrijf volledig biologisch (1996). Hij behoudt de veel gevraagde klassieke appelsoorten, maar plant eveneens soorten aan die minder gevoelig zijn voor ziektes en meer aangepast aan de biologische manier van bedrijfsvoering zoals Topaz, Santana, Reinettes...
In 2010 verhuist de Appelfabriek naar de oude geklasseerde hoeve "Hinnemeure" in Neerijse. De boerderij is gerestaureerd met ecologische materialen en behoudt de landbouw functie. Het bedrijf wordt biodynamisch (2015). Zoals bij de biologische manier van bedrijfsvoering zijn pesticiden en herbiciden strikt verboden, maar in de biodynamische teelt wordt ook nog gebruikt gemaakt van preparaten op basis van mineralen en plantenextracten gemengd in de compost of door beneveling rechtstreeks op de bomen.
In 2015 stapt de vierde generatie in het bedrijf. Céline en Marco maken appelsap in hun nieuwe perserij.
De appelfabriek blijft evolueren.
De hoeveverkoop
In de hoeve verkopen we biologische producten. We verkopen er appelen en peren van eigen teelt, groenten uit de streek en van de vroegmarkt alsook sap, stroop en appelmoes van eigen fruit.
De winkel is eveneens een afhaalpunt voor producten uit de streek. Er zijn kruiden van de Kruidgaard, artisanaal brood gebakken in een houtoven van Bo & Co, klein fruit van Ferme Framboos, bloemen uit de ecologische tuin van Bookette Flowers, bieren van Brasserie du Renard en groentepaketten van 't Legumenhofke.
Voor meer informatie over de producten, klik hier.
Openingsuren:
Dinsdag 13.30u - 18.30u
Woensdag 13.30u - 18.30u
Vrijdag 13.30u - 18.30u
Zaterdag 9.00u - 18.00u
Onze perserij
In de perserij verwerken we eigen fruit tot sappen. We maken voornamelijk appelsap, maar ook appelsap gemengd met ander fruit.
Ook particulieren en andere fruittelers zijn welkom met eigen fruit. De minimale hoeveelheid is 150kg. Kleinere hoeveelheden worden gegroepeerd. Het sap wordt gepasteuriseerd waardoor het anderhalf jaar goed blijft. Voor de verpakking is er keuze uit glazen flessen of Big Bags.
Klik hier voor meer informatie.


